"Tavasz van! Gyönyörû!"
sponsored links
Varázsoljunk tavaszt! A borongós napokon igazán jólesik zöldet enni, a zsenge zöldborsónak például nem lehet ellenállni. Ha már zöld, legyen a társa is az, rántott cukkini lett a kísérõje. A borsó egyébként éretlen még, amikor zöld, éretten, azaz száradtan sárga (vagy zöld) színûvé válik, ebbõl lesz a hántolt felesborsó és a mítikus sárgaborsófõzi. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend alapanyaga, érdemes kipróbálni például a frissen sült kenyérre kent borsópástétomot. A 19. században egyébként már készítettek borsókolbászt is.
Az egyik legrébben ismert zöldségféle, vad õsei több mint 5 ezer évvel ezelõtt éltek. Afganisztán és Abesszínia a borsó két õshazája, egyiptomi ásatások során a Nílus-deltájából 4000 éves borsószemek is elõkerültek. Késõbb a görögök és a rómaiak gazdasági haszonnövényként hasznosították. A középkorban mindenütt termesztették, szarvasmarháknak adva fokozta a tejtermelést, a borsószalma pedig a juhok legfontosabb téli takarmánya volt. Az emberek szárazon rágcsálták vagy borsópürét készítettek belõle. A zöldborsót a XVI. századtól fogyasztották, elõször mint drága különlegességet: a ...